ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Αποτελεσματικότητα Χημικής Δίαιτας

Αποτελεσματικότητα Χημικής Δίαιτας

Τι ορίζεται ως χημική δίαιτα;

Όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή μας τον όρο ¨χημική δίαιτα¨. Η ονομασία χημική προέρχεται από τις διάφορες χημικές ενώσεις οι οποίες προκύπτουν από τον συνδυασμό κάποιων τροφίμων. Τα τρόφιμα μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα την περιεκτικότητα τους σε διάφορα μάκρο αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά. Οι αντιδράσεις που προκαλούνται από αυτούς τους συνδυασμούς τροφίμων αλλά και από την ομαλή και συνάμα αποδοτική συνύπαρξη τους , κατηγοριοποιούν τις χημικές αυτές δίαιτες.

Πολλές από τις χημικές αυτές δίαιτες υπόσχονται αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα ή και απώλεια χωρίς να καταβληθεί ιδιαίτερος κόπος. Ας ρίξουμε μια ματιά στην προσέγγιση της καθεμιάς αλλά και στην αποτελεσματικότητά της.

1.ΔΙΑΙΤΑ HAY

 Η δίαιτα Hay βασίζεται σε έναν κύριο κανόνα: Δεν καταναλώνουμε ποτέ ταυτοχρόνως τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα. Η τεχνική αυτή προήλθε από την άποψη του γιατρού Hay πως τα δυο αυτά συστατικά χρειάζονται άλλο ph για να μεταβολιστούν και έτσι όταν καταναλώνονται μαζί το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται δυσπεψία. Για το λόγο αυτό ο Hay θα χωρίσει τα τρόφιμα σ εκείνα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη όπως είναι το κρέας , τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι, σε εκείνα που είναι πλούσια σε  υδατάνθρακες όπως είναι το ψωμί , τα δημητριακά , το ρύζι και στα ουδέτερα τρόφιμα τα οποία θα καταναλωθούν σε συνδυασμό με τα δύο παραπάνω χωρίς να προκαλούν οποιαδήποτε παρενέργεια.

Πόσο αποτελεσματική είναι όμως η δίαιτα Hay;

Η εφαρμογή της έχει δείξει πως είναι σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική καθώς δεν περιέχει καθόλου θερμιδογόνες τροφές όπως γλυκά αναψυκτικά και αλκοόλ και έτσι η απώλεια βάρους είναι αναμενόμενη. Η τήρηση της όμως στην καθημερινότητα ομολογουμένος παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες. Το βασικό της μειονέκτημα είναι πως επειδή δεν χρησιμοποιεί καθόλου λάδι και γενικότερα έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε λίπος δεν καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

2.ΔΙΑΙΤΑ ATKINS

Στόχος της δίαιτας Atkins είναι να περιορίσει την κατανάλωση υδατανθράκων και να αυξήσει την κατανάλωση πρωτεϊνών. Η δίαιτα Atkins φέρει αλλιώς και την ονομασία κετονική. Τα ημερήσια ποσοστά πρόσληψης υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών στη δίαιτα αυτή χωρίζονται ως εξής: 5% υδατάνθρακες , 25% πρωτεΐνη και 70% λίπος. Η κατανομή αυτή προέκυψε από την άποψη πως εφόσον ο οργανισμός δεν έχει υδατάνθρακες σε απόθεμα λόγω της μειωμένης πρόσληψης θα οδηγηθεί σε καύση λίπους.

Πόσο αποτελεσματική είναι όμως η δίαιτα Atkins;

Η δίαιτα αυτή παρά την αποτελεσματικότητα της προκαλεί αρκετά προβλήματα στην υγεία. Κάποια από αυτά είναι η αύξηση της λεγόμενης κακής χοληστερίνης και τάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα.. Επιπλέον παρατηρείται έλλειψη διάθεσης και ατονία. Συστήνεται στα άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν τη δίαιτα αυτή να μην την ακολουθούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

3.ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Κατά τη δίαιτα αυτή ο ανθρώπινος οργανισμός ανάλογα την ομάδα αίματος μπορεί να τρέφεται μόνο με συγκεκριμένες τροφές οι οποίες δεν προκαλούν τοξίνες στον οργανισμό του. Οι υπόλοιπες καθότι τοξικές αποκλείονται. Συγκεκριμένα για την ομάδα αίματος Α αυξάνονται οι υδατάνθρακες και μειώνονται τα λίπη, για την ομάδα αίματος Β λαμβάνονται κατά βάση τρόφιμα με πολλές πρωτεΐνες , για την ομάδα ΑΒ συστήνεται ένα διαιτολόγιο το οποίο είναι ο συνδυασμός των παραπάνω ομάδων ενώ για την ομάδα 0 μειώνουμε τους υδατάνθρακες και αυξάνουμε τις πρωτεΐνες.

Πόσο αποτελεσματική είναι όμως η δίαιτα που βασίζεται στην ομάδα αίματος;

Η δίαιτα αυτή έχει πολλά θέματα που οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει σωστή βάση. Αρχικά δεν υπάρχει κάποιος εγγυημένος τρόπος που να οδηγεί στα παραπάνω συμπεράσματα και δεύτερον η εφαρμογή της δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα.

4.ΔΙΑΙΤΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ

Η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι μια σχετικά καινούρια προσέγγιση της διατροφής. Έχει περισσότερο ως στόχο τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και όχι τόσο την απώλεια βάρους. Σίγουρα εφόσον οι θερμίδες που λαμβάνονται είναι μειωμένες θα οδηγήσει σε απώλεια αλλά αυτός είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος. Η δίαιτα αυτή βασίζεται στην πρόσληψη τροφών που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα τρόφιμα αυτά είναι εκείνα τα οποία οδηγούν αργά την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Πόσο αποτελεσματική είναι όμως η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη;

 Μια βασική δυσκολία στην εφαρμογή της δίαιτας αυτής είναι η γνώση του μέσου καταναλωτή για τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων. Επιπλέον ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να αλλάξει ανάλογα την μέθοδο μαγειρέματος των τροφίμων. Η δίαιτα αυτή συνήθως χρησιμοποιείται σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ…

Όλες οι παραπάνω λεγόμενες χημικές δίαιτες έχουν σίγουρα τα υπέρ και τα κατά τους. Κάποιες περισσότερα υπέρ και κάποιες περισσότερα κατά. Καλό είναι να μην ακολουθούμε γενικότερα δίαιτες που δεν γνωρίζουμε τον λόγο  ύπαρξης τους αλλά να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο από κάποιον ειδικό αποκλειστικά για τις ανάγκες του δικού μα οργανισμού.

 

Σχετικά Άρθρα