ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ, ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Απώλεια βάρους και Επανάκτηση βάρους κατά τη νόσο CROHN

Απώλεια βάρους και Επανάκτηση βάρους κατά τη νόσο CROHN

Τι είναι η νόσος crohn;

Η νόσος crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ειλεό και το κόλον. Η νόσος μπορεί μα εκδηλωθεί ακόμη και αρκετό χρονικό διάστημα μετά την εμφάνιση της στον οργανισμό. Συνήθως ο ασθενής παρουσιάζει πόνο στην κοιλιακή χώρα και οι κενώσεις του χαρακτηρίζονται από διάρροια. Επιπλέον ένας ασθενής με νόσο crohn τείνει να παρουσιάζει μια σταδιακή απώλεια βάρους ενώ πολλές φορές παρατηρείται αιμορραγία κατά την κένωση αλλά και πυρετός.

Οι ασθενείς με νόσο crohn θα παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό αναιμία έλλειψη βιταμίνης Κ αλλά και D. Καθώς παρατηρούνται διαταραχές στο λεπτό έντερο η δυσαπορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών είναι αναπόφευκτη.  Μάλιστα αρκετά συχνό είναι το φαινόμενο οι ασθενείς με νόσο crohn να αποστρέφονται το φαγητό λόγω του φόβου μη παρουσιάσουν άλγος στη κοιλιακή χώρα.

Πως αντιμετωπίζεται διατροφικά η νόσος crohn;

Η διατροφική αντιμετώπιση της νόσου θα χωριστεί σε 2 φάσεις. Άλλη δίαιτα θα ακολουθήσει ο ασθενής ο οποίος βρίσκεται σε φάση έξαρσης της νόσου και άλλη ο ασθενής που βρίσκεται σε σημείο ύφεσης της νόσου.

Κατά την περίοδο της ύφεσης ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να ακολουθεί μια ελεύθερη διατροφή. Αν και φημολογείται πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη νόσο του crohn κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται. Παρ ΄όλο που οι ασθενείς μπορεί να ακολουθούν μια ελεύθερη διατροφή , έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόσληψη πρωτεϊνών. Αυτό  συμβαίνει διότι ο ασθενής έως ότου μπει σε πρόγραμμα διατροφής παρουσιάζει απώλειες. Έτσι λοιπόν παρατηρείται απώλεια πρωτεϊνών και από τα 0,8 gr ανά κιλό σωματικού βάρους που θα χρειαστεί ένας μέσος άνθρωπος , ένας ασθενής με νόσο crohn θα χρειαστεί περίπου 1,5 gr ανα κιλό σωματικού βάρους.

Στις περιόδους έξαρσης της νόσου η διατροφική αντιμετώπιση είναι κυρίως φαρμακευτική. Ανάλογα τα συμπτώματα του ασθενή χορηγούνται διαλύματα τα οποία περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την κάλυψη των αναγκών.

Εν κατακλείδι η νόσος του crohn είναι μια μη θεραπεύσιμη νόσος κατά την οποία ο ασθενής θα πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής. Μια ισορροπημένη διατροφή σε περιόδους ύφεσης είναι αποτελεσματική και προλαμβάνει από επίπονα συμπτώματα της νόσου.

 

«Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή».
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ

Επικοινώνησε και μαζί θα ξεκινήσουμε το μαγικό ταξίδι προς την σωστή διατροφή ..!

Σχετικά Άρθρα