pexels-nathan-cowley-1153372

Βασικές αρχές Διατήρησης Βάρους!

Μετά την απώλεια βάρους στόχος είναι η διατήρηση αυτού. Το κομμάτι της διατήρησης είναι συνήθως το δυσκολότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές το άτομο το οποίο έχασε βάρος είναι κουρασμένο ψυχικά και κάνει υπερκαταναλώσεις. Επιπλέον μπορεί να είναι φοβισμένο και να συνεχίσει από το άγχος του να παίρνει λιγότερες θερμίδες ή τέλος να μην γνωρίζει κάποιες βασικές αρχές για την επίτευξη του στόχου. Παρακάτω θα δούμε κάποιες βασικές αρχές για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το επιθυμητό βάρος.

 

 1. Το πιο απλό και βασικό πράγμα είναι να μην ξεχνάμε να καταναλώνουμε πρωινό. Το πρωινό είναι βασικό γεύμα , βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρηθούν  τα κιλά αν το διατροφολόγιο μας συμπεριλαμβάνει πρωινό.
 2. Τα συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα και όσο το δυνατόν κοντινές ώρες. Οι πολλές ώρες νηστείας τείνουν να οδηγούν στην κατανάλωση υπέρογκων γευμάτων, ενώ αντίθετα μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να διατηρούν το φυσιολογικό μας βάρος.
 3. Συνεχής ζύγιση και παρακολούθηση του βάρους ή μέτρηση περιφερειών μπορεί να βοηθήσει και να οδηγήσει στη διατήρηση του βάρους. Εάν ζυγιζόμαστε συχνά, για παράδειγμα 2 φορές το μήνα μπορούμε να αντιληφθούμε αν έχει διατηρηθεί ή αυξηθεί το βάρος και να πραγματοποιήσουμε αλλαγές στο διαιτολόγιο μας.
 4. Η μειωμένη πρόσληψη λιπαρών τροφών θα βοηθήσει τόσο στη διατήρηση βάρους όσο και στη διατήρηση του λίπους. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει υγεία και ευεξία.
 5. Δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα αλλά η σωστή συχνότητα κατανάλωσης τους. Οποιοδήποτε άτομο επιθυμεί να διατηρήσει το βάρος του μπορεί να εντάξει 1 φορά την εβδομάδα το αγαπημένο του φαγητό, ακόμη και αν είναι ¨ανθυγιεινο¨ ώστε να μη νιώθει στέρηση.
 6. Η ήρεμη και σταδιακή μάσηση της τροφής έχει αποδειχθεί πως οδηγεί στη μειωμένη πρόσληψη τροφής. Αποφύγετε λοιπόν την λαίμαργη κατανάλωση γευμάτων ώστε να εισαχθεί στον οργανισμό λιγότερη τροφή.
 7. Η σωστή ενυδάτωση το Α και το Ω στη διατήρηση βάρους. Καταναλώνοντας το νερό που χρειαζόμαστε ο οργανισμός παραμένει ενυδατωμένος και αποφεύγεται το λάθος αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε ζύγιση. Μην ξεχνάτε πως η δίψα είναι ένας αργοπορημένος δείκτης αφυδάτωσης.
 8. Η καθημερινότητα προκαλεί πολλές δυσκολίες και πολλές φορές η πίεση κάποιες ψυχικές διαταραχές. Κανενός είδους πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί καταφεύγοντας στο φαγητό. Η υπερκατανάλωση φαγητού θα οδηγήσει στην αύξηση βάρους και η αύξηση βάρους με τη σειρά της σε άλλα προβλήματα υγείας.
 9. Προτιμήστε την κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης. Η ολική άλεση τείνει να κρατά περισσότερη ώρα τον κορεσμό και έτσι να μη νιώθουμε συνεχώς το αίσθημα της πείνας και να αποφεύγεται το τσιμπολόγημα.
 10. Επιλέξτε υγιεινά σνάκς και αποφύγετε τις σοκολάτες και τα γαριδάκια ή πατατάκια. Ακόμη αν η επιθυμία για γλυκό είναι έντονη επιλέγουμε είτε μαύρη σοκολάτα είτε αποξηραμένα φρούτα.
 11. Ο ύπνος είναι ένας βασικός παράγοντας στη διατήρηση βάρους. Άνθρωποι που δεν κοιμούνται σωστά τείνουν να έχουν αύξηση του βάρους. Ο ύπνος κατά τις νυχτερινές ώρες και σε ποσότητα ικανοποιητική για τον οργανισμό έχει θετικές επιδράσεις.
 12. Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας. Μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα 3-5 φορές την εβδομάδα με διάρκεια 45 λεπτά είναι απαραίτητη και άκρως βοηθητική για τη διατήρηση βάρους.

 

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως παρ΄ όλο που νιώθουμε μεγάλη ψυχική κούραση κατά τη διάρκεια της δίαιτας το βασικό κομμάτι είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την απώλεια που καταβάλαμε τόσο κόπο για να καταφέρουμε. Πολλές φορές τα κιλά που διατηρούμε ίσως είναι 1-3 περισσότερα από εκείνα που τελειώσαμε τη δίαιτα. Δεν συντρέχει κανένας λόγος άγχους διότι τα κιλά που διατηρεί ένας οργανισμός για καιρό είναι τα κιλά που του αρμόζουν. Ένα πρόγραμμα συντήρησης από έναν ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο είναι αποτελεσματικό τόσο στη διατήρηση βάρους όσο και στην εκπαίδευση του ατόμου για τη σχέση του με τη διατροφή.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *