Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει να λένε σε κάποια έγκυο γυναίκα την έκφραση «να τρως για δυο». Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά οδηγεί στη υπερβολική αύξηση του βάρους της εγκύου και πολλές φορές σε προβλήματα κατά την κύηση.
Μια έγκυος γυναίκα φυσιολογικής κατάστασης μπορεί να λάβει σε φυσιολογική κύηση από 8 έως 12 κιλά. Αυτά τα κιλά είναι εκείνα που θεωρούνται φυσιολογικά και που συνήθως θα παρατηρηθεί η απώλεια τους μερικούς μήνες μετά τον τοκετό.
Τα παραπάνω κιλά θα μοιραστούν συνήθως στο έμβρυο, στην αύξηση της μήτρας, στους μαστούς, στον πλακούντα , στην αύξηση του όγκου του πλάσματος αλλά και του εξωκυττάριου υγρού.
Ποιες είναι όμως οι ανάγκες της εγκύου σε μακροθρεπτικά συστατικά;
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Οι υδατάνθρακες καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης το ποσοστό αυτό είναι της τάξης του 50%. Αν αυτό το ποσοστό μεταφραστεί σε γραμμάρια θα πρέπει μια έγκυος να προσλαμβάνει τουλάχιστον 100 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά. Εύλογο θα ήταν να υπάρχουν πηγές υδατανθράκων σε όλα τα κύρια αλλά και δευτερεύοντα γεύματα που κάνει μια έγκυος. Υδατάνθρακες συναντώνται στα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ρύζι αλλά και στα φρούτα και τα λαχανικά.
ΛΙΠΗ:
Όσον αφορά τα λίπη δεν παρατηρείται καμία ανάγκη στην αύξηση τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό όμως που είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι πως μια έγκυος έχει ανάγκη να προσλαμβάνει τα λιπαρά οξέα από τα ψάρια και τα θαλασσινά και όχι από την κατανάλωση άλλων λιπών όπως είναι οι διάφοροι τύποι λαδιών και μαργαρινών.
ΠΡΩΤΕΪΝΗ:
Οι ανάγκες της εγκύου σε πρωτεΐνη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τείνουν να αυξάνονται. Η αύξηση αυτή διαφέρει ανάλογα το μήνα της κύησης. Συγκεκριμένα οι ανάγκες σε πρωτεΐνη τείνουν να αυξάνονται μετά το πρώτο μήνα της κύησης. Από το δεύτερο μήνα της κύησης και έπειτα η ημερήσια πρόσληψη ερμηνεύεται σε 1,2-1,3 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους
Από θερμιδικής άποψης…
Για μια γυναίκα η οποία έκανε έναρξη εγκυμοσύνης σε φυσιολογικό βάρος θα χρειαστεί στα πρώτα δύο τρίμηνα περίπου 300 με 350 επιπλέον θερμίδες ημερησίως. Η μεγάλη αύξηση θερμίδων παρατηρείται το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της κύησης όπου θα προσθέσουμε στο διαιτολόγιο 450 επιπλέον θερμίδες.
Πώς όμως ερμηνεύονται αυτές οι 300 παραπάνω θερμίδες σε ένα γεύμα;
300 θερμίδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από 1 τοστ ή 1 γιαούρτι 200 γραμμαρίων με μισό φλιτζάνι δημητριακά.
EXTRA TIP: Πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταλαμβάνει ο ρυθμός των γευμάτων. Μια έγκυος είναι καλό να μη μένει νηστική για περισσότερο από 3-4 ώρες την ημέρα και να κάνει συχνά και μικρά γεύματα. Καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ μεγάλα γεύματα διότι οδηγούν σε παλινδρόμηση.
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ