Τι ορίζουμε διαλειμματική νηστεία;
Η διαλειμματική νηστεία είναι μια μέθοδος διατροφής κατά την οποία ο οργανισμός περνάει τη φάση της νηστείας , αλλά και τη φάση κατά την οποία προσλαμβάνει τροφή.
Ποια είναι τα είδη της διαλειμματικής νηστείας;
- 16:8: Κατά τη νηστεία 16:8 επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού για 8 ώρες τις οποίες ορίζει ο ίδιος ο άνθρωπος ο οποίος πραγματοποιεί τη διαλειμματική νηστεία. Τις υπόλοιπες 16 ώρες επιτρέπεται μόνο νερό, καφές χωρίς ζάχαρη και γάλα αλλά και τσάι χωρίς ζάχαρη επίσης. Να σημειωθεί πως το οκτάωρο που ορίζεται πρέπει να είναι κάθε μέρα το ίδιο.
- 5:2: Κατά τη διαλειμματική νηστεία 5:2 ο άνθρωπος που επέλεξε να την ακολουθήσει τρέφεται τις 5 ημέρες της εβδομάδας με ίσο ισοζύγιο ενέργειας (λαμβάνει τόσες θερμίδες όσες χρειάζεται ο οργανισμός του για να διατηρηθεί ως έχει) και τις υπόλοιπες 2 ημέρες της εβδομάδας ακολουθεί ένα αρκετά μειωμένο θερμιδικά διαιτολόγιο.
- Εναλλάξ μέρες: Κατά τη συγκεκριμένη προσέγγιση ο άνθρωπος που πραγματοποιεί τη διαλειμματική νηστεία καταναλώνει ελεύθερα γεύματα τη μια ημέρα και την αμέσως επόμενη ακολουθεί υποθερμιδικό διαιτολόγιο. Συνεχίζει σε αυτό το μοτίβο με τις εναλλάξ μέρες.
Ποια είναι όμως τα μειονεκτήματα των παραπάνω μεθόδων νηστείας;
Η διαλειμματική νηστεία υιοθετείται από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να χάσουν βάρος. Είναι λογικό πως εφόσον περιορίζουμε τις ώρες που καταναλώνουμε τροφή και μειώνουμε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες θα μειωθεί και το σωματικό βάρος. Ο ίδιος στόχος όμως μπορεί να επιτευχθεί και όταν απλά μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε χωρίς να περιορίζουμε τα γεύματα μας σε συγκεκριμένο χρόνο. Και οι δυο παραπάνω μέθοδοι είναι εξίσου αποτελεσματικές.
Κατά τη διαλειμματική νηστεία έχει παρατηρηθεί αλλαγή στο ορμονικό προφίλ των γυναικών. Μετά από την εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας διαταράσσεται η έμμηνος ρύση αλλά και σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται υπογονιμότητα.
Ένα επιπλέον σύστημα του οργανισμού που επηρεάζεται είναι το γαστρεντερολογικό σύστημα. Καθώς ο οργανισμός παραμένει αρκετά σε νηστεία ευνοούνται οι εκκρίσεις γαστρικού υγρού οι οποίες προκαλούν στομαχικό άλγος. Επιπλέον υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιαστεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Τέλος μετά από χρόνια διαλειμματική νηστεία έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα όπως ναυτία, επιπλοκές στην ηπατική λειτουργία , εμετός αλλά και οίδημα.
Έγκυες γυναίκες και άτομα τα οποία έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν νευρική ανορεξία αλλά και βουλιμία δεν πρέπει να ακολουθήσουν διαλειμματική νηστεία
Συμπερασματικά η διαλειμματική νηστεία είναι μια μέθοδος που σαφώς έχει πλεονεκτήματα αλλά όπως οι περισσότερες μέθοδοι και αρκετά μειονεκτήματα ειδικά μετά από εκτεταμένη εφαρμογή της. Το πρόγραμμα διατροφής πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να δημιουργείται από ένα διαιτολόγο διατροφολόγο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.