ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η διατροφή που ωφελεί την καρδιά μας.

ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλές φορές πως κάποια τροφή κάνει ¨καλό¨ στην καρδιά μας. Η έκφραση αυτή κρύβει πολλές αλήθειες καθώς μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία της καρδιάς μας. Τι εννοούμε όμως με τον όρο κακή τροφή; Τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά , όπως είναι το γρήγορο φαγητό , τα αλλαντικά και τα τηγανιτά επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τροφές οι οποίες τείνουν να έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς μας. Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;

  • Παράληψη πρωινού γεύματος.

τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός , η πέστροφα και οι σαρδέλες τείνουν να προκαλούν μείωση των θρομβώσεων. Τα ψάρια αυτά περιέχουν καλά λιπαρά που προσδίδουν ευεξία στον οργανισμό. Μια μέτρια κατανάλωση την εβδομάδα μεταξύ 2-4 μερίδων είναι αρκετή

  • Φρούτα και λαχανικά:

τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση της διατροφής και δεν θα πρέπει να λείπουν από οποιοδήποτε διαιτολόγιο. Συγκεκριμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης , ενώ η αντιοξειδωτική τους δράση οδηγεί στην ελαχιστοποίηση των αρτηριακών βλαβών.

  • Δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια:

τα δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και τα όσπρια είναι πλούσιες πηγές μαγνησίου αλλά και φυτικών ινών. Το μαγνήσιο συμβάλει στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων ενώ οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

  • Τροφές που περιέχουν ασβέστιο:

το ασβέστιο τείνει να μειώνει την πίεση του αίματος αλλά και να ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό.

  • Ελαιόλαδο , αβοκάντο και ξηροί καρποί:

όλα τα παραπάνω τρόφιμα όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε λιπαρά. Τα λιπαρά που περιέχουν είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και έτσι καταναλώνοντάς τα αποφεύγεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που είναι επιβλαβή για την υγεία.

  • Σοκολάτα:

συγκεκριμένα η μαύρη σοκολάτα λόγω της περιεκτικότητας της σε φλαβονοειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ παράλληλα μειώνει την αρτηριακή μας πίεση.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία θα έχει ευεργετικές ιδιότητες και στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση αρκετών μικρών γευμάτων και άφθονου νερό φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε όμως πως η άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή και έχει πολλά οφέλη για την καλή υγεία της καρδιάς.