ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Καφεϊνη και Άσκηση

Καφεϊνη και Άσκηση

Η κατανάλωση καφέ είτε αφορά την άσκηση είτε όχι έχει συνδεθεί άμεσα με την τόνωση του οργανισμού και την αντιμετώπιση της κόπωσης.

Το ερώτημα όμως είναι: Πως επιδρά η καφεΐνη στο αίσθημα της κόπωσης κατά την άσκηση και κατά πόσο μπορεί να αυξήσει την απόδοση αλλά και την αντοχή;

Η καφεΐνη είναι μια ουσία η οποία καταναλώνεται από μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού σε καθημερινή βάση. Ακόμη και αν κάποιος δεν καταναλώνει καφέ η ουσία αυτή συναντάτε τόσο στο τσάι όσο και σε διάφορα άλλα αναψυκτικά αλλά και ενεργειακά ποτά. Η καφεΐνη ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα μειώνοντας την αίσθηση τόσο του πόνου όσο και της κόπωσης η οποία προκαλείται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον η ουσία αυτή αυξάνει τη συσταλτικότητα των μυών, ενώ ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την κατανάλωση καφεΐνης είναι πως αυξάνεται η κινητοποίηση των αποθηκών λίπους του οργανισμού. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ελεύθερα λιπαρά οξέα στην κυκλοφορία που μπορούν να αποτελέσουν πηγή ενέργειας κατά την άσκηση. Με την παραπάνω διαδικασία εξοικονομείται το γλυκογόνο , δηλαδή οι αποθήκες ενέργειας με τη μορφή υδατανθράκων που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο οργανισμός κατά την υψηλής έντασης άσκηση. Με τον τρόπο αυτό οδηγούμαστε σε αυξημένη αντοχή αλλά και απόδοση.

Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα για τους αθλητές;

Μια δόση 2-3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε αθλητές. Λαμβάνοντας υπόψη πως ένα ποτήρι καφέ περιέχει 120-170 mg καφεΐνης σίγουρα η κατανάλωση του έχει αρκετά οφέλη. Η απορρόφηση της καφεΐνης είναι σχετικά γρήγορη καθώς στο διάστημα της 1 ώρας έχει απορροφήθει πλήρως από τον οργανισμό.

Τι συμβαίνει με την καφεΐνη μετά το πέρασμα της άσκησης;

Τα καλύτερα αποτελέσματα που έχει προκαλέσει η καφεΐνη αφορούν κυρίως άσκηση παρατεταμένης διάρκειας και συνήθως μαραθωνοδρόμους. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν βέβαια πως για καλύτερα αποτελέσματα η καφεΐνη θα πρέπει να συνδυαστεί με υδατάνθρακες. Όσον αφορά το πέρασμα της άσκησης και την καφεΐνη, φαίνεται πως η κατανάλωση της από αθλητές οι οποίοι πραγματοποιούν διπλές προπονήσεις αναπληρώνουν γρηγορότερα τις αποθήκες ενέργειας με τη μορφή υδατανθράκων στο χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης προπόνησης σε συνδυασμό με γεύμα υδατανθράκων.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση καφεΐνης έχει πολλαπλά οφέλη καθώς επηρεάζει θετικά τόσο στην αντοχή όσο και στην απόδοση. Συστήνεται λοιπόν να καταναλώνεται ένα ποτήρι καφέ πριν την άσκηση και μόνο θετικά αποτελέσματα θα προκύψουν.

«Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή».
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ

Επικοινώνησε και μαζί θα ξεκινήσουμε το μαγικό ταξίδι προς την σωστή διατροφή ..!

Σχετικά Άρθρα