Η βιταμίνη d ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών και κατέχει μια σπουδαία θέση καθώς ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Αποκαλείται πολλές φορές και βιταμίνη των οστών καθώς βοηθά στον σχηματισμό των οστών με την βοήθεια της στην απορρόφηση ασβεστίου. Σημαντικό ρόλο κατέχει και στην δημιουργία γερών δοντιών καθώς η παρουσία της επηρεάζει και την αδαμαντίνη. Αυτό όμως που κάνει μοναδική τη βιταμίνη d και την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες βιταμίνες είναι οι δυο παρακάτω βασικοί λόγοι.
Α) Η βιταμίνη d υπάρχει σε φυσική μορφή σε ελάχιστες τροφές με θετικό το ότι είναι ανθεκτική και δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το μαγείρεμα και
Β) Ο οργανισμός μας μπορεί να την σχηματίσει μέσω της έκθεσης του γυμνού δέρματος στις ακτίνες του ήλιου.
Ποια είναι όμως τα τρόφιμα που υπάρχει η βιταμίνη d;
- παχιά ψάρια
- συκώτι
- κρόκος αυγού
- τυρί
Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις της βιταμίνης d στον οργανισμό μας;
Η βιταμίνη D προστατεύει τον οργανισμό μας από καταθλιπτικές τάσεις , έχει θετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση , αυξάνει την μυική μας δύναμη και βοηθά στη ρύθμιση σου σωματικού μας βάρους. Επιπλέον καθώς η βιταμίνη d λειτουργεί ως εκλεκτικός ρυθμιστής της έκφρασης των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας , ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη της βιταμίνης d;
Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι αισθητή στον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλεί διάφορες επιπλοκές. Η πιο γνωστή κατάσταση που προκύπτει είναι η ραχίτιδα που κυρίως παρατηρείται σε βρέφη και παιδιά, η τετανία , η οποία οφείλεται τόσο στην έλλειψη βιταμίνης d αλλά και σε συνδυασμό άλλων παραγόντων και τέλος η οστεομαλακία η οποία είναι ένας τύπος ραχίτιδας που παρουσιάζεται σε ενήλικες. Σε πρόσφατες έρευνες μάλιστα η έλλειψη βιταμίνης d δείχνει να σχετίζεται και με την παχυσαρκία.
Εν κατακλείδι . . .
Η βιταμίνη d είναι μια βιταμίνη με πολλή σημαντικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού μας. Τα τελευταία χρόνια παρ΄ όλο που η χώρα μας δεν έχει καθόλου έλλειψη από ηλιοφάνεια λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής παρατηρείται έλλειψη κυρίως σε ενήλικα άτομα. Καθώς η πρόσληψη της είναι αναγκαία καλό είναι να παρακολουθούμε τα επίπεδά της στον οργανισμό μας και όταν κρίνεται απαραίτητο να λαμβάνουμε κάποια συμπληρώματα.
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ