Μια πολλή συνηθισμένη απορία που προκύπτει συχνά και από τα δύο φύλλα είναι ¨γιατί δεν παίρνω βάρος¨; Πολλοί άνθρωποι ενώ καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού δεν παρατηρούν καμία διαφορά στη ζυγαριά τους. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκύψει από διάφορους τόσο φυσιολογικούς όσο και παθολογικούς παράγοντες. Η μη απόκτηση βάρους είναι απόρροια πολλών συνθηκών που παρεμποδίζουν είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό την απόκτηση βάρους. Ας τους δούμε αναλυτικά
Αρχικά είναι οι φυσικοί παράγοντες. Οι φυσικοί παράγοντες ορίζονται ως φυσικοί διότι δεν σχετίζονται με καμία παθογένεια. Οι περισσότεροι από αυτούς σχετίζονται με την άγνοια του ατόμου για τους συνδυασμούς των τροφών αλλά και για τη λήψη συγκεκριμένων θερμίδων ημερησίως. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι άνθρωποι ενώ θεωρούν πως καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού , τελικά να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και πολλές φορές να οδηγούνται όχι απλά στη μη απόκτηση βάρους αλλά στην απώλεια. Ένας επιπλέον λόγος που δεν επιτρέπει την απόκτηση βάρους είναι οι λάθος ώρες ή οι ελάχιστες ώρες ύπνου. Ο ύπνος κατέχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαδικασία του μεταβολισμού. Ένας ακόμη λόγος που κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν κιλά είναι η λάθος λήψη τροφής. Πολλές φορές μαζεύονται πολλές θερμίδες σε ένα γεύμα και όλη την υπόλοιπη μέρα δεν προσλαμβάνουμε κανενός είδους γεύμα ή σνακ. Τέλος η άσκηση είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας που επηρεάζει την απόκτηση κιλών. Πολλοί ασκούμενοι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της άσκησης την οποία πραγματοποιούν και δεν λαμβάνουν ικανοποιητικές θερμίδες ώστε να αυξήσουν το βάρος τους.
Από την άλλη πλευρά είναι οι παθολογικοί παράγοντες . Πολλές ασθένειες έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσκολία απόκτησης βάρους και πολλές φορές την απώλεια. Συνήθως παρατηρούμε αυτή τη δυσκολία στην απόκτηση στις περιπτώσεις όπου δεν έχει διαγνωστεί ακόμη η ασθένεια και ο ασθενής δεν ακολουθεί ένα εξειδικευμένο πλάνο διατροφής. Οι ασθένειες αυτές μπορούν να σχετίζονται με διάφορους ιστούς και όργανα του σώματος. Συγκεκριμένα παραδείγματα ασθενειών είναι ο καρκίνος , παθήσεις των δοντιών που δυσκολεύουν τη διαδικασία της μάσησης και έτσι ο ασθενής δεν λαμβάνει τη τροφή που χρειάζεται, ο διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός. Αν και τις περισσότερες φορές παρατηρείται απώλεια μέχρι να διαγνωστούν οι παραπάνω νόσοι στα αρχικά στάδια παρατηρείται απλή διατήρηση του βάρους.
Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε να πάρουμε κιλά;
Πρώτο στάδιο είναι να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους δεν παίρνουμε κιλά κάνοντας εξετάσεις. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποιο νόσημα θα απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό και θα ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής ειδικά διαμορφωμένο για τον δικό μας οργανισμό. Στις περιπτώσεις όπου δεν παρατηρείται κάποιο παθολογικό αίτιο μερικές από τις παρακάτω συμβουλές θα φανούν χρήσιμες.
- Αποφύγετε γρήγορα φαγητά με ¨κακές¨ θερμίδες και προτιμήστε ομάδες τροφίμων με καλά λιπαρά και υψηλά σε θερμιδική αξία. Στόχος είναι η απόκτηση υγειών κιλών.
- Συχνά γεύματα. Πραγματοποιήστε μέσα στη ημέρα πολλά γεύματα και επιλέξτε τόσο κύρια όσο και σνάκς. Προσπαθήστε να εντάξετε μέσα στην ημέρα γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες , λίπη και πρωτεΐνες χωρίς να παραλείπεται κάποια ομάδα.
- Τις στιγμές που δεν υπάρχει το αίσθημα της πείνας καταναλώστε έστω ένα μικρό σνάκ. Αποφύγετε τις πολλές ώρες νηστείας.
- Κοιμηθείτε σωστά. 8 ώρες βραδινού ύπνου όπου είναι εφικτό έχουν θετικά αποτελέσματα στην απόκτηση βάρους.
Εν κατακλείδι η δυσκολία στην απόκτηση βάρους μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Εφόσον καταλήγουμε στην αιτία εύλογο είναι να απευθυνόμαστε στον κατάλληλο γιατρό εφόσον υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο αλλά και στις δυο περιπτώσεις σε κάποιο διαιτολόγο- διατροφολόγο ώστε να συνταχθεί ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής για την απόκτηση βάρους.
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ