mourounelaio

Πόσο καλό κάνει το Μουρουνέλαιο στη Διατροφή μας;

Το μουρουνέλαιο θα μπορούσαμε να πούμε πως ανήκει στην κατηγορία των ιχθυέλαιων με μια διαφορά. Τα ιχθυέλαια προκύπτουν από τη σάρκα λιπαρών ψαριών και όχι από άλλα σημεία του σώματος του ψαριού σε αντίθεση με το μουρουνέλαιο το οποίο προσλαμβάνεται από το συκώτι του ψαριού. Είναι γνωστό πως τα ιχθυέλαια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και για αυτό ανήκουν σε μια κατηγορία που κατέχει  υψηλή θέση στις διατροφικές μας ανάγκες. Το μουρουνέλαιο όμως εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα του σε ω-3 λιπαρά οξέα έχει υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε βιταμίνη D όσο και σε βιταμίνη Α.

Η ιστορία του μουρουνέλαιου..

Γενέτειρα του μουρουνέλαιου είναι η Νορβηγία. Είναι ένα προϊόν που μετρά χρόνια ιστορίας παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Αν ανατρέξουμε μερικές δεκαετίες στο παρελθόν , στις εποχές όπου η φτώχεια

και η ανέχεια πρωταγωνιστούσαν , οι γονείς έδιναν στα παιδιά μουρουνέλαιο όσο συχνότερα μπορούσαν. Προφανώς και εκείνη την εποχή δεν γνώριζαν όλα όσα έχουμε την πολυτέλεια να γνωρίζουμε σήμερα , διαπίστωναν όμως πως όχι μόνο το μουρουνέλαιο παρέχει ενέργεια αλλά και θρεπτικά συστατικά στα παιδιά τους αλλά παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό  και προστατεύει από μολυσματικούς παράγοντες.

Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Το μουρουνέλαιο είναι ένα προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία. Όπως προαναφέρθηκε η υψηλή περιεκτικότητα του σε ω-3 λιπαρά οξέα DHA (600 mg/5ml) και  (EPA 400 mg/5ml) το κατατάσσουν στα καλύτερα ακόρεστα λιπαρά οξέα που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε. Επιπλέον αξιοσημείωτη είναι η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη D (10 mg/5 ml-400 IU) αλλά και σε βιταμίνη A (250 μg/5ml-833 IU) . Παρατηρούμε λοιπόν πως το μουρουνέλαιο είναι πηγή διάφορων θρεπτικών συστατικών. Σε πολλές περιπτώσεις το μουρουνέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως αντιοξειδωτικό αλλά και ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της ραχίτιδας αλλά και των ρευματισμών.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το μουρουνέλαιο είναι μια τροφή που θα ήταν εύλογο να αποτελεί βάση για τη διατροφή μας. Καταναλώνοντας μουρουνέλαιο κτίζουμε ένα γερό ανοσοποιητικό , προστατεύουμε τον οργανισμό μας από μολύνσεις και σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύουμε κάποιες ασθένειες. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί τόσο στην ποσότητα , ώστε να μην καταλήξουμε στην υπερκατανάλωση, όσο και στην ποιότητα που του μουρουνέλαιου που θα καταναλώσουμε.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *