ouriko_ntomata

Τι ορίζουμε Ουρικό Οξύ και ποια η σχέση της Ντομάτας;

Τι ορίζουμε ουρικό οξύ;

Ουρικό οξύ ορίζεται το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών. Οι πουρίνες οι οποίες υπάρχουν στο σώμα μας, είτε είναι προϊόντα του οργανισμού , είτε προσλαμβάνονται μέσω της τροφής. Η πρόσληψη τους μέσω της τροφής αποτελεί το 1/3. Οι πουρίνες απομακρύνονται από τον οργανισμό με τα ούρα , τον ιδρώτα και τα κόπρανα. Το ουρικό οξύ όταν βρίσκεται ανάμεσα στις τιμές 2,4-6,3 mg/dl θεωρείται φυσιολογικό ενώ στις περιπτώσεις που ξεπερνά τα 7 mg/dl προκαλείται η δημιουργία αλάτων. Τα άλατα αυτά θα παραμείνουν στις αρθρώσεις με τη μορφή κρυστάλλων.

 Οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ουρικό οξύ είναι αρκετοί. Κάποιοι βασικοί είναι η κατανάλωση αλκοόλ , η κατανάλωση φαρμάκων , κάποια νοσήματα και η διατροφή. Η διατροφή ομολογουμένος κατέχει από τους βασικούς ρόλους. Πολλά τρόφιμα έχουν κατηγορηθεί πως ευθύνονται για την εναπόθεση πουρινών και συστήνεται να αποφεύγονται όταν οι τιμές ουρικού οξέος είναι υψηλές. Οι τροφές αυτές αφορούν όλες τις ομάδες και ανάμεσα τους βρίσκεται και η ντομάτα.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος της ντομάτας στην επιβάρυνση του ουρικού οξέος;

Η ντομάτα είναι ένα λαχανικό το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη c , φυλλικό οξύ αλλά και κάλιο. Η ντομάτα είναι ένα λαχανικό που έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω της περιεκτικότητας της σε λυκοπένιο και ενώ περιέχει τόσες θετικές δράσεις είναι και χαμηλής θερμιδικής αξίας καθώς μια μέτρια ντομάτα έχει περίπου 20 θερμίδες. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η ντομάτα μόνο ωφέλει δείχνει να έχει για τον οργανισμό μας. Για ποιο λόγο λοιπόν  κατηγορείται και συστήνεται η αποφυγή της σε ασθενείς με ουρικό οξύ; Παρ΄όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες η ντομάτα είναι ένα λαχανικό το οποίο εμφανίζει περιεκτικότητα σε πουρίνες. Η συγκέντρωση πουρινών όπως είδαμε παραπάνω είναι η αιτία που προκαλεί το ουρικό οξύ. η περιεκτικότητα πουρινών στο κρέας αλλά και τα θαλασσινά είναι πολλή μεγαλύτερη από αυτή που εμφανίζεται στα λαχανικά και κυρίως στη ντομάτα. Σε ένα απλό διαιτολόγιο λοιπόν δεν θα εφαρμόσουμε την πλήρη αποφυγή της ντομάτας αλλά τη μέτρια κατανάλωση της. Ως μια μέτρια κατανάλωση ορίζουμε την κατανάλωση έως 3 φορές την εβδομάδα. Στην οξεία φάση της νόσου καλό είναι να αποφεύγονται όλες οι τροφές που περιέχουν πουρίνες είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό κυρίως για την αποφυγή του πόνου.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως είναι προτιμότερο να βγάλουμε τελείως από τη διατροφή μας τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και να διατηρήσουμε μια μέτρια κατανάλωση εκείνων που περιέχουν μια μικρή ποσότητα αυτών στις φάσεις που δεν είναι οξείες. Η ντομάτα έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αν καταναλωθεί σωστά και στη συχνότητα που πρέπει μόνο θετικά αποτελέσματα θα παρατηρήσουμε.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *