Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εν συντομία (ΓΟΠ) ονομάζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο ασθενής νιώθει ένα αίσθημα παλινδρόμησης της τροφής στον οισοφάγο. Η ΓΟΠ μπορεί να παρατηρηθεί είτε σε εβδομαδιαία βάση, είτε σε μηνιαία, είτε σε ετήσια. Πολλές φορές δεν επηρεάζει την κλινική εικόνα του ασθενούς αλλά άλλες είναι τόσο σοβαρή αλλά και συχνή που προκαλεί προβλήματα στο στομάχι αλλά και στον οισοφάγο.
Πώς όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διατροφικά τη ΓΟΠ;
Έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων προκαλεί εντονότερα την εμφάνιση της νόσου αυτής. Ας δούμε ποιες τροφές είναι αυτές.
- Γλυκά και κυρίως σοκολάτα:Η σοκολάτα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε λίπος προκαλεί παλινδρόμηση καθώς τι λίπος είναι εκείνο που ευθύνεται για την πρόκληση της ΓΟΠ σε μεγάλο βαθμό.
- Αναψυκτικά και ανθρακικό:Το ανθρακικό προκαλεί διάφορες φλεγμονές στον οισοφάγο και ως αποτέλεσμα παλινδρόμηση.
- Καφές:Ο καφές κυρίως λόγω των καούρων που δημιουργεί έχει αρνητικές επιπτώσεις.
- Σκόρδο και κρεμμύδι:Οι τροφές αυτές έχουν τις ίδιες επιδράσεις με τον καφέ για αυτό και συνήθως ασθενείς με ΓΟΠ τις αποφεύγουν.
Γενικές συστάσεις για την αποφυγή της ΓΟΠ…
- Απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς
- Διακοπή καπνίσματος και κατανάλωση αλκοόλ
- Αποφυγή κατάκλισης του κορμού μετά το φαγητό
- Αποφυγή επιλογής στενών ενδυμάτων
- Κατανάλωση συχνών και μικρών γευμάτων
- Πρόσθεση φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα
«Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή».
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ