ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Η επίδραση των Γλυκαντικών ουσιών στον οργανισμό μας

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ή ΣΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ;

Τα υποκατάστατα ζάχαρης έχουν μπει για τα καλά τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα ντουλάπια της κουζίνας κάθε νοικοκυριού. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερος κόσμος επιλέγει να αντικαταστήσει τη ζάχαρη με άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Οι γλυκαντικές ουσίες μπορεί να είναι φυσικές ή χημικές. Οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες συνήθως προέρχονται από τα φυτά όπως είναι η γνωστή σε όλους στέβια, ενώ οι τεχνητές παράγονται από τον άνθρωπο σε εργαστήρια. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι χημικές ουσίες οι οποίες δημιουργήθηκαν για να προκαλούν γλυκιά γεύση. Ποιες είναι όμως οι γνωστότερες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και ποια η επίδραση τους στον οργανισμό μας;

1. Ζαχαρίνη
Η ζαχαρίνη είναι η γνωστότερη και η παλαιότερη γλυκαντική ουσία. Είναι το πρώτο υποκατάστατο ζάχαρης που δημιουργήθηκε την εποχή του Α Παγκοσμίου πολέμου όπου και χρησιμοποιήθηκε λόγω έλλειψης ζάχαρης. Η χρήση της συνέχισε και στο δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα υιοθετήθηκε για την μείωση πρόσληψης θερμίδων μέσω της ζάχαρης.
Η ζαχαρίνη είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και βρίσκεται στο εμπόριο σε στερεά μορφή. Στην ετικέτα της ζαχαρίνης αναγράφεται πως έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Το γεγονός αυτό προκύπτει από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα και όχι στον άνθρωπο για αυτό και δεν σταμάτησε ποτέ η διαθεσιμότητα της στο εμπόριο.

2. Ασπαρτάμη
Η ασπαρτάμη αποτελεί ένα από τα γνωστότερα γλυκαντικά κυρίως λόγω της χρήσης της στα αναψυκτικά. Η ασπαρτάμη είναι 180 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και μπορεί να διατηρήσει τη γλυκιά της γεύση έως 6 μήνες. Μετά το πέρασμα αυτού του χρονικού διαστήματος η γλυκύτητα της μειώνεται.
Η ασπαρτάμη έχει συσχετισθεί με κάποιες επιπλοκές της υγείας μας με κυριότερες από αυτές τις έντονες κεφαλαλγίες αλλά και την κόπωση. Επιπλέον ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από χρόνια σκλήρυνση, διαβήτη αλλά και τη νόσο του Alzheimer πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση της.
Η ασπαρτάμη καθώς περιέχει φαινυλαλανίνη δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομο τα οποία πάσχουν από φαινυλκετονουρία καθώς δεν μπορούν να την μεταβολίσουν.

3. Σουκραλόζη
Η σουκραλόζη είναι η μόνη ουσία η οποία προέρχεται από τη ζάχαρη. Η σουκραλόζη χρησιμοποιείται συνήθως σε αρτοσκευάσματα, προμαγειρεμένα γεύματα αλλά και σε διαιτητικά προϊόντα. Δεν έχουν βρεθεί παρενέργειες από την κατανάλωσή της ενώ είναι 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

4. Καλιούχος ακεσουλφάμη
Ίσως είναι η μόνη γλυκαντική ουσία η οποία δεν είναι διαθέσιμη στο λιανικό εμπόριο αλλά χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις βιομηχανίες. Συνήθως περιέχεται σε τρόφιμα αλλά και τσίχλες. Η γεύση της είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη ενώ από την κατανάλωση της δεν έχει παρατηρηθεί καμία αρνητική επίπτωση στην υγεία.

Οι γλυκαντικές ουσίες στις μέρες μας συνηθίζεται να επιλέγονται για την απώλεια βάρους. Είναι γεγονός πως εφόσον όλες είναι κατά πολύ γλυκύτερες από την ζάχαρη θα χρησιμοποιηθεί πολλή μικρότερη ποσότητα ώστε να γλυκίσει το γεύμα μας άρα το γεγονός αυτό από μόνο του θα μειώσει την πρόσληψη θερμίδων. Προσοχή πρέπει να δοθεί όμως στη ετικέτα του προϊόντος καθώς παρόλο που τα συγκεκριμένα γλυκαντικά υποκαθιστούν τη ζάχαρη δεν σημαίνει πως δεν περιέχουν και τα ίδια θερμίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *