ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η Δίαιτα Ελεύθερη Γλουτένης (ΔΕΓ) ως τρόπος Ζωής

Η Δίαιτα Ελεύθερη Γλουτένης (ΔΕΓ) ως τρόπος Ζωής

Τι ορίζουμε κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μια πάθηση του λεπτού εντέρου η οποία προκύπτει από τη δυσανεξία στη γλιαδίνη η οποία συναντάτε στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη μπορεί να διαγνωστεί μετά από μια σειρά συμπτωμάτων όπως είναι η διάρροια , η απώλεια βάρους , η κόπωση και μια γενικότερη κακουχία του οργανισμού. Αμέσως μετά τη διάγνωση ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Η δίαιτα αυτή ως θεραπεία θα πρέπει να ακολουθηθεί εφ΄ όρου ζωής. Μετά το πέρασμα των πρώτων ημερών τα περισσότερα συμπτώματα θα υποχωρήσουν και με το πέρασμα των εβδομάδων ο ασθενής θα αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται πλήρως.

Ποια είναι όμως τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και πρέπει να αποφεύγονται;

Η γλουτένη είναι το κύριο συστατικό του σιταριού , του κριθαριού και της σίκαλης. Όσον αφορά τη βρώμη η περιεκτικότητά της σε γλουτένη έχει δημιουργήσει κάποιους προβληματισμούς καθώς ένας ασθενής με κοιλιοκάκη μπορεί να καταναλώσει ένα ποσοστό μικρότερο των 50 γραμμαρίων καθαρής βρώμης ημερησίως χωρίς την επιβάρυνση του οργανισμού. Όπως παρατηρούμε η γλουτένη υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά.

Πώς όμως τρέφεται ένας ασθενής ο οποίος πάσχει από κοιλιοκάκη;

Στο σύγχρονο δυτικό κόσμο μετά την εμφάνιση μιας μεγάλης μερίδας πληθυσμού όπου διαγνώστηκε με κοιλιοκάκη , οι περισσότερες εταιρίες παράγουν όλα τα τρόφιμα και σε μορφή χωρίς γλουτένη. Αυτό σημαίνει πως ο ασθενής μπορεί πολύ εύκολα να βρει στο εμπόριο ψωμί , δημητριακά πρωινού , ζυμαρικά αλλά και μπισκότα και κέικ που αναγράφουν στη συσκευασία ¨ελεύθερα γλουτένης¨. Τα προϊόντα αυτά είναι έως και 3 φορές ακριβότερα από τα απλά προϊόντα και συνήθως έχουν κάποιες διαφορές στη γεύση. Ένα θετικό που παρατηρείται στη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι πως ο ασθενής μπορεί να καταναλώσει προϊόντα από όλες τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων στις οποίες δεν περιέχεται γλουτένη. Οι ομάδες αυτές είναι η ομάδα των γαλακτοκομικών, του κρέατος , των φρούτων , των λαχανικών αλλά και των οσπρίων οι οποίες συμπεριλαμβάνονται κανονικά στο διαιτολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί πως παρ΄ όλο που η πλειοψηφία των δημητριακών περιέχει γλουτένη, δημητριακά όπως είναι το καλαμπόκι και το ρύζι δεν περιέχουν. Ένας ασθενής λοιπόν μπορεί να προμηθευτεί ψωμί , δημητριακά πρωινού αλλά και γκοφρέτες που παρασκευάζονται από τα παραπάνω δημητριακά και να τα καταναλώσει άφοβα.

Με λίγα λόγια…

Επιτρέπονται: γαλακτοκομικά , αυγά , δημητριακά πρωινού, άλευρά κέικ, μπισκότα που βασίζουν την παραγωγή τους στο καλαμπόκι και το ρύζι, κρέας , κοτόπουλο , γαλοπούλα και γενικά πουλερικά, ψάρι και θαλασσινά , λαχανικά , φρούτα , όσπρια και γλυκαντικά όπως το μέλι , η μαρμελάδα οι χυμοί αλλά και τα ροφήματα.

Απαγορεύονται: οποιαδήποτε ζυμαρικά , άλευρα , δημητριακά πρωινού, κέικ και πίτες που παρασκευάζονται από κριθάρι , σιτάρι , σίκαλη, βρώμη. Κρέας ή κοτόπουλο το οποίο είναι μέρος μιας πίτας, παναρισμένα κρέατα αλλά και ψάρια και όλων των ειδών οι μπύρες.

 

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως στο σύγχρονο δυτικό κόσμο τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι πολύ απλές τεχνικές . Ο ασθενής χρειάζεται απλά να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να ανακαλύπτει ακόμα και τα ¨κρυφά¨ συστατικά και γενικά να συμμορφωθεί με τον νέο τρόπο ζωής. Η άσκηση θα βοηθήσει αρκετά στην ανακούφιση ειδικά το πρώτο διάστημα. Ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής που θα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και όλες τις σωστές τροφές θα βοηθήσει τον ασθενή να ζει μια φυσιολογική καθημερινότητα.

«Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή».
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ

Επικοινώνησε και μαζί θα ξεκινήσουμε το μαγικό ταξίδι προς την σωστή διατροφή ..!

Σχετικά Άρθρα