nisteia

Η Διατροφή στη Νηστεία

Η νηστεία κατέχει ένα μεγάλο μέρος της χρονιάς. Αν λάβουμε υπόψη πέραν των μεγάλων νηστειών ( Χριστούγεννα, Πάσχα, νηστεία του δεκαπενταύγουστου) υπάρχουν νηστείες όπως των Αποστόλων , αλλά και κάθε εβδομάδα Τετάρτες και Παρασκευές. Διαπιστώνουμε λοιπόν πως οι ημέρες είναι αρκετές και για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να μάθουμε να τρεφόμαστε σωστά κατά τις περιόδους αυτές.
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες ¨νηστίσιμες¨ τροφές κάνουν την εμφάνιση τους και έτσι ο δρόμος της νηστείας γίνεται ευκολότερος. Είναι γνωστό πως οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν κατά βάση την ομάδα του υδατάνθρακα και καταλήγουν στο τέλος της νηστείας να αποκτούν κιλά τα οποία αναγκάζονται έπειτα να χάσουν μέσω της δίαιτας. Αυτό σημαίνει πως από τη στέρηση της νηστείας οδηγούμαστε στις μειωμένες θερμίδες.

Πώς θα μπορούσαμε όμως να παραμείνουμε στα κιλά μας κατά τη περίοδο της νηστείας και να λάβουμε και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας;

Αρχικά οι μέρες μας θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 κύρια γεύματα και 1-2 σνάκ. Τα κύρια γεύματα μας καλό θα ήταν να ανήκουν στην ομάδα των λαδερών 2-3 φορές την εβδομάδα , στην ομάδα των οσπρίων 2 φορές την εβδομάδα ,των θαλασσινών 2 φορές την εβδομάδα και τέλος στην ομάδα των ζυμαρικών 1 φορά την εβδομάδα.

Πώς θα μπορούσαμε όμως να συνδυάσουμε τις τροφές ώστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;

Για να λάβουμε μέσα στην ημέρα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει οι τροφές που θα καταναλώσουμε να παρέχουν όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Είναι γνωστό πως οι υδατάνθρακες προσλαμβάνονται από το ψωμί , τα δημητριακά , τα ζυμαρικά , τη πατάτα κ.α. Τα λιπαρά που χρειαζόμαστε κατά τις περιόδους της νηστείας τα προσλαμβάνουμε από το ελαιόλαδο αλλά και την ελιά. Ποια θα είναι όμως η πηγή πρωτεΐνης μέσα στη νηστεία;

Εκτός από τα θαλασσινά , τα μανιτάρια αλλά και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές πρωτεΐνης. Τα μανιτάρια θα μπορούσαμε να τα προσθέτουμε στα λαδερά μας όταν εκείνα θα είναι το κύριο γεύμα και τους ξηρούς καρπούς στις σαλάτες μας ώστε να λαμβάνουμε περισσότερη πρωτεΐνη. Κάποιες τροφές όπως είναι το τέμπε αλλά και το σειτάν , θα μπορούσαν να συνοδεύουν τις βραδινές σαλάτες και να τις εμπλουτίσουν με πρωτεΐνη.

Εκτός όμως από τα κύρια γεύματα σημαντικό ρόλο στη νηστεία έχουν κατέχουν και τα σνάκ. Πολλές είναι οι φορές που αναρωτιόμαστε τι να επιλέξουμε ανάμεσα στα κύρια γεύματα μας ή τις στιγμές που απουσιάζουμε από το σπίτι και θέλουμε κάτι γρήγορο. Παρακάτω θα δούμε κάποια εύκολα και γρήγορα σνάκ.
• Κριτσίνια ολικής με χούμους ή πάστα ελιάς
• Μπάρες δημητριακών ή ξηρών καρπών
• Ξηροί καρποί ωμοί και ανάλατοι
• Παξιμάδι ή κράκερ ολικής με μέλι, μαρμελάδα ή ταχίνι
• Γιαούρτι αμυγδάλου
• 1 κομμάτι πίτα με χόρτα ή μανιτάρια
• Τορτίγιες με λαχανικά και τυρί ή κασέρι σόγιας

Τι συμβαίνει όμως με τα γλυκά κατά την περίοδο της νηστείας;

τα γλυκά μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε ένα νηστίσιμο διατροφολόγιο. Μπορούμε να ξεκινήσουμε γλυκά τη μέρα μας καταναλώνοντας 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μέλι ή μαρμελάδα , 1 μικρό κουλούρι με ταχίνι ή 1 μικρό κομμάτι κολοκυθόπιτα γλυκιά. Αν πάλι έχουμε ανάγκη κάποιο γλυκό μπορούμε να καταναλώσουμε σαν απογευματινό σνακ 30 γρ σοκολάτα μαύρη ή 1 μικρό κομμάτι από κάποιο σιροπιαστό. Τα γλυκά καλό θα ήταν να μην είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας αλλά να καταναλώνονται έως 2 φορές την εβδομάδα.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως ακόμη και κατά τις περιόδους της νηστείας μπορούμε με απλές συνταγές και ποικιλία προϊόντων τόσο να λάβουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε , όσο και να παραμείνουμε στο φυσιολογικό μας βάρος. Ακόμη πιο αποτελεσματικό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη σύνταξη ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *