ΓΕΝΙΚΑ

Η Παχυσαρκία ως νόσος & και οι Καθημερινές αλλαγές στη συμπεριφορά των νοσούντων

Η Παχυσαρκία ως νόσος & και οι Καθημερινές αλλαγές στη συμπεριφορά των νοσούντων

Η παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια είναι η νόσος που έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Ενώ ο υποσιτισμός στις χώρες του τρίτου κόσμου τείνει να είναι μάστιγα , δεν συμβαίνει και το ίδιο με τις ανεπτυγμένες χώρες. Η παχυσαρκία σε μεγάλο βαθμό , σχετίζεται με την εμφάνιση άλλων νόσων όπως παθήσεις των οστών , καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και σακχαρώδη διαβήτη. Σε πολλές περιπτώσεις η παχυσαρκία οδηγεί ακόμη και στο θάνατο.
Για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ένας άνθρωπος είναι αντιμέτωπος με τη νόσο της παχυσαρκίας ακολουθούμε μια σειρά εξετάσεων που βασίζεται συνήθως σε σωματομετρήσεις ενώ πολλές φορές ακολουθούνται και κλινικές μέθοδοι διάγνωσης. Οι αιτίες που οδηγούν στην παχυσαρκία είναι πολλές. Συνήθως προκύπτει από την πρόσληψη πολλών περισσοτέρων θερμίδων από εκείνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως είναι αιτία γονιδίων , αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής ή και αποτέλεσμα ψυχολογικών παραγόντων.

Ποιες αλλαγές καλείται να κάνει στη καθημερινότητα του ένας παχύσαρκος ασθενής;

Οι αλλαγές τις οποίες χρειάζεται να κάνει ένας ασθενής για να αντιμετωπίσει τη παχυσαρκία δεν αφορούν μόνο την πρόσληψη τροφής όπως πολλοί έχουν λαθεμένα στο μυαλό τους. Φυσικά η κατανάλωση φαγητού είναι ο βασικός και κύριος παράγοντας για την έκβαση της παχυσαρκίας αλλά όχι ο μόνος. Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ο ασθενής να αντιμετωπίσει τη νόσο της παχυσαρκίας είναι πέρα από το να αντιληφθεί το πρόβλημα να καταπολεμίσει την ψυχολογική του κατάσταση. Η ψυχολογική κατάσταση του ασθενή συνήθως δεν είναι καλή μετά τη διάγνωση και επιβαρύνεται με την εμφάνιση επιπλέον νόσων.

Ποια είναι όμως η σωστή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου;

Αρχικά για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να οριστεί ένας στόχος. Καλό θα ήταν ο στόχος αυτός να μη φαντάζει ανέφικτος αλλά αντίθετα να είναι όσο γίνεται βραχυπρόθεσμος και υλοποιήσιμος. Λίγα κιλά κάθε φορά αποδίδουν και όχι από την αρχή όλα τα κιλά που χρειάζεται. Εύλογο θα ήταν να προσπαθεί ο ασθενής να αντιληφθεί από πού προήλθε αυτή η τάση για παχυσαρκία και πως προκύπτει η όρεξη για όλη αυτή την τροφή. Η ανακάλυψη του πυρήνα του προβλήματος είναι το δυσκολότερο κομμάτι. Ένας εύκολος τρόπος που βοηθά στην εύκολη εφαρμογή της αντιμετώπισης είναι η ημερησία καταγραφή των τροφών που έχει καταναλώσει ο ασθενής. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο ίδιος να παρακολουθεί τον εαυτό του και να αντιλαμβάνεται τις υπερβολές που πραγματοποιούνται. Τέλος η ενημέρωση για οποιαδήποτε νέα μέθοδο η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επιπλέον απώλεια είναι πάντα χρήσιμη. Σκοπός του ασθενή είναι να μην παρεκκλίνει από τον στόχο.

Η παχυσαρκία λοιπόν είναι μια σύγχρονη νόσος η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία. Ο τρόπος ζωής αλλά και η απαιτήσεις τις καθημερινότητας δεν επιτρέπουν πολλές φορές την σωστή οργάνωση γευμάτων αλλά και την ένταξη φυσικής δραστηριότητας στη ζωή. Είναι καλό να συμβουλευόμαστε ειδικούς και να ακολουθούμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής έτσι ώστε να είμαστε πάνω απ ΄όλα υγιείς. Σύμβουλοι διατροφής αλλά και υγείας μπορούν να δώσουν εξατομικευμένα προγράμματα και πληροφορίες.

«Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή».
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ

Επικοινώνησε και μαζί θα ξεκινήσουμε το μαγικό ταξίδι προς την σωστή διατροφή ..!

Σχετικά Άρθρα