ΓΕΝΙΚΑ

Ο ρόλος της διατροφής κατά την σκλήρυνση κατά πλάκας

Κατά τη νόσο αυτή το κεντρικό νευρικό σύστημα προσβάλετε από το ανοσοποιητικό σύστημα. Συχνά τη νόσο αυτή τη συναντάμε και με την ονομασία πολλαπλή σκλήρυνση ή απομυελινωτική νόσος. Τα χαρακτηριστικά αυτής της νόσου είναι οι εστιακές ή πολυεστιακές προσβολές και καταστροφή της μυελίνης των νευρικών ινών. Κατά τη σκλήρυνση κατά πλάκας υπάρχουν και περίοδοι κατά τις οποίες ο ασθενής μπορεί και να έχει μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Οι περίοδοι αυτές είναι εκείνες κατά τις οποίες η βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα υπόκειται σε ύφεση. Υπάρχει όμως και η κατάσταση κατά την οποία η νόσος είναι σε έξαρση και τα συμπτώματα είναι συνεχή και καθιστούν τον ασθενή ανίκανο να έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα. Πολλές φορές η νόσος οδηγεί σε παράλυση αλλά και σε πρόωρο θάνατο. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νόσος με πολλά και διαφορετικά κλινικά συμπτώματα.
Σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τη νόσο είναι η σωματική κόπωση , το άγχος , οι διαταραχές του ύπνου , η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος αλλά η διατροφή.

Τα κλινικά στάδια που έχουν παρατηρηθεί είναι τα εξής 4.
1.Υποτροπιάζουσα
2. Δευτεροπαθής προϊούσα
3.Πρωτοπαθής προϊούσα
4. Προϊούσα υποτροπιάζουσα

Επεισόδια τα οποία προκύπτουν από τη νόσο μπορεί να εμφανιστούν σε διάστημα μηνών ή και ετών μεταξύ τους και σε αυτό το μεσοδιάστημα ο ασθενείς να μη φαίνεται καν ότι νοσεί.
Ποια είναι όμως η συσχέτιση της διατροφής με τη νόσο;

Χρόνο με το χρόνο διαπιστώνεται όλο και εντονότερα ότι η διατροφή έχει έναν πολύ βασικό ρόλο στην ύφεση των συμπτωμάτων. Ένας ασθενής ο οποίος έχει διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να ακολουθεί τις παρακάτω βασικές διατροφικές οδηγίες :
1. Κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών, ιδανικά 3 φορές την εβδομάδα
2. Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά όπως επιλογές γρήγορου φαγητού (πίτσες, μπεργκερ κλπ)
3. Χρήση ελαιόλαδου και αποφυγή οποιασδήποτε άλλης πηγής λίπους
4. Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αλλά και αλλαντικών και λιπαρών γαλακτοκομικών
5. Επιλογή τροφών με υψηλή διατροφική αξία
6. Χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής όπου κριθούν απαραίτητα από τον θεράπον ιατρό του ασθενούς.

Εκτός όμως από τις βασικές διατροφικές οδηγίες έχει διαπιστωθεί πως η κατανάλωση ω3 λιπαρών έχει ευεργετικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα ασθενείς οι οποίοι αντικατέστησαν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων με ω3 λιπαρά οξέα και πολύ περισσότερο ασθενείς οι οποίοι νοσούν σε ήπια μορφή φάνηκε πως δεν υποτροπιάζουν τόσο συχνά.
Σημαντικές διαφορές φάνηκε να υπάρχουν στην κατάσταση της υγείας των ασθενών και με την κατανάλωση βιταμίνης d. Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης d στον οργανισμό επιβαρύνουν τη κατάσταση της νόσου. Η χορήγηση βιταμίνης d ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς δείχνει να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Συμπερασματικά μια διατροφή η οποία θα περιορίσει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων , θα αυξήσει την πρόσληψη ω3 λιπαρών καλό είναι να ξεκινά όσο πιο νωρίς γίνεται κατά τη διάγνωση. Σημαντικό είναι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν εμφανίσει κάποια αναπηρία λόγω της νόσου να δώσουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στη διατροφή τους. Ο κάθε ασθενής με σκλήρυνση θα πρέπει να φροντίσει να παραμένει στο ιδανικό βάρος και να μην έχει ούτε παραπάνω αλλά ούτε και λιγότερα κιλά από το φυσιολογικό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ασθενής θα πρέπει να προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα σε θρεπτικά συστατικά και να μη δίνει βαρύτητα μόνο σε ένα από αυτά.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην πρόσληψη υγρών αλλά και στην τήρηση της λήψης της φαρμακευτικής αγωγής. Η διατροφή με τη σειρά της θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες παρά τις ενδεχόμενες παρενέργειες των φαρμάκων.

Εν κατακλείδι διαπιστώνουμε πως η διατροφή κατέχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Η διατροφή σε πολύ μεγάλο βαθμό προκαλεί την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Δεν είναι σαφώς φαρμακευτική αγωγή για να μπορεί να την θεραπεύσει αλλά μπορεί να δώσει πολύ περισσότερο χρόνο στον ασθενή και να βοηθήσει να ξεπεραστούν κάποιες παρενέργειες και να αποκτήσει ο ασθενής μια πιο ποιοτική καθημερινότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *