ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Διατροφή και Άσκηση κατά το Θηλασμό!

Διατροφή και Άσκηση κατά το Θηλασμό

Τόσο η διατροφή , όσο και η άσκηση είναι δύο κομμάτια που είτε το καθένα ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό απασχολούν πολλές γυναίκες. Είναι βασικό για τη ψυχολογία μιας γυναίκας να επιστρέψει γρήγορα τόσο στην προηγουμένη καθημερινότητά της όσο και στην εμφάνιση της.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, η διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Πολλές γυναίκες μετά από μια γέννα χάνουν το πρόγραμμα του ωραρίου και παίρνουν κιλά γιατί τρώνε άστατα μέσα στην ημέρα. Τι είναι λοιπόν καλό να προσέχει μια γυναίκα στην περίοδο του θηλασμού; Φυσικά να ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής και να ενυδατώνεται καλά. Πιο συγκεκριμένα , μια γυναίκα χωρίς προβλήματα υγείας που θηλάζει είναι καλό να τρέφεται ισορροπημένα. Η ισορροπία σε μια διατροφή σημαίνει πως θα πρέπει να λαμβάνει όλων των ειδών τις τροφές ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της σε υδατάνθρακες , πρωτεΐνες και λίπη.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να παραλείπει φρέσκα φρούτα ή χυμούς από φρέσκα φρούτα μέσα στην ημέρα και να συνοδεύει πάντα το μεσημεριανό της με κάποια σαλάτα εποχής. Τα λαχανικά όπως και τα δημητριακά θα πρέπει να είναι η βάση της διατροφής της. Όσον αφορά το κρέας και το ψάρι καλό είναι τα θαλασσινά όπως και οποιοδήποτε ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο να αποφεύγεται. Κάποια ακόμη τρόφιμα που αποφεύγονται είναι τα όσπρια διότι προκαλούν αέρια στο νεογνό αλλά και τα έντονα μπαχαρικά.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι πολύ σημαντικό μια θηλάζουσα να καταναλώνει ικανοποιητικές ποσότητες νερού διότι τείνει να αφυδατώνεται ευκολότερα. Όσον αφορά την απώλεια βάρους κατά τον θηλασμό η μέση απώλεια είναι από 0,5 – 0,8 γραμμάρια την εβδομάδα. Μια απότομη απώλεια αρκετών κιλών δεν θα έκανε καλό στην ποσότητα του γάλακτος.

Από την άλλη πλευρά , ένα ακόμη κομμάτι που απασχολεί τις νέες μητέρες είναι η γυμναστική. Μια θηλάζουσα είναι καλό να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής κάποιες εβδομάδες μετά τον τοκετό , όταν ο ιατρός που την παρακολουθεί θεωρήσει πως είναι έτοιμη. Η ένταση της άσκησης που θα ακολουθήσει είναι καλό να μην ξεπερνά το 65-75% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού. Μια άσκηση μεγαλύτερης έντασης είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μείωση της παραγωγής γάλακτος. Καλό είναι η συχνότητα της άσκησης να μην ξεπερνά για αρχή τις 3 φορές την εβδομάδα από 50΄. Μια λεπτομέρεια που αξίζει να σημειωθεί είναι πως από τη λήξη σωματικής άσκησης η μητέρα θα μπορεί να θηλάσει μετά το πέρασμα των 90΄. Αυτό συμβαίνει διότι πριν τα 90΄ το μητρικό γάλα τείνει να έχει μια ελαφρώς όξινη γεύση ως αποτέλεσμα της άσκησης.

 

«Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή».
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ

Επικοινώνησε και μαζί θα ξεκινήσουμε το μαγικό ταξίδι προς την σωστή διατροφή ..!

Σχετικά Άρθρα