ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Ιδέες Φαγητών με Φυτικές Πρωτεΐνες

Ιδέες Φαγητών με Φυτικές Πρωτεϊνες

Πολλές φορές και για πολλούς λόγους μεγάλη μερίδα πληθυσμού αποφασίζει να απέχει από την κατανάλωση κρέατος. Απομακρύνοντας το κρέας από τη διατροφή αυτόματα αποκρίνουμε και τις ζωικές πρωτεΐνες. Καθώς ο οργανισμός μας όμως έχει μεγάλη ανάγκη από πρωτεΐνη θα αντικαταστήσουμε τις ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές πρωτεΐνες. Σαφώς και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες αλλά οι σωστοί συνδυασμοί φυτικών πρωτεϊνών μπορούν και αποδίδουν σωστά και ωφέλημα στον οργανισμό ακόμη και αν αποφεύγεται η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών. Ένας πολύ βασικός παράγοντας είναι ο συνδυασμός φυτικών πρωτεϊνών που πραγματοποιείται να οδηγεί στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης. Παρακάτω θα δούμε ιδέες για γεύματα τα οποία συνδυάζονται ιδανικά ώστε να αλληλοσυμπληρωθούν οι φυτικές πρωτεΐνες.

• Ρύζι με γιαούρτι ή ρυζόγαλο
• Γάλα σόγιας με νιφάδες ολικής άλεσης
• Ζυμαρικά με κιμά σόγιας ή με τυρί τόφου
• Όσπρια με ρύζι όπως το φακόρυζο ή οσπριάδα με ρύζι
• Ρεβίθια ή γίγαντες με τυρί
• Τυρόπιτα
• Γάλα ή γιαούρτι με καρύδια ή κάσιους
• Τορτίγιες καλαμποκιού με κόκκινα φασόλια

Οι παρακάτω συνδυασμοί μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη. Οι παραπάνω συνδυασμοί είναι απλά ιδέες για καλύτερη αλληλοσυμπλήρωση πρωτεϊνών, αλλά στις περιπτώσεις που κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει αυτά τα τρόφιμα μαζί μπορεί να καταναλώσει σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα τα προϊόντα.
Είναι καλό να σημειωθεί πως η κινόα, η σόγια αλλά και οι φακές είναι οι καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών και δεν πρέπει να λείπουν από ένα διαιτολόγιο στο οποίο δεν υπάρχουν ζωικές πρωτεΐνες.

Παρατηρούμε λοιπόν πως φυτικές πρωτεΐνες υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα και πως ακόμη και αν αποφεύγουμε για κάποια χρονικά διαστήματα το κρέας μπορούμε να καταναλώσουμε άλλα προϊόντα και να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη. Προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί από τους ανθρώπους οι οποίοι δεν θα καταναλώνουν γενικά κρέας στη ζωή τους διότι θα χρειαστούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο το οποίο θα καλύψει όλες τους τις ανάγκες σε πρωτεΐνες αλλά και σε άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία βρίσκονται στο κρέας και θα πρέπει να καλύψουν μέσω τον υπόλοιπων τροφών.

«Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή».
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ

Επικοινώνησε και μαζί θα ξεκινήσουμε το μαγικό ταξίδι προς την σωστή διατροφή ..!

Σχετικά Άρθρα