ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Απώλεια Βάρους κατά την Εμμηνόπαυση

Ως εμμηνόπαυση ορίζουμε τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως των γυναικών η οποία διαρκεί από ένα ημερολογιακό έτος και πάνω. Μια μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 50 έτη. Κάποια έτη πριν την εμμηνόπαυση κατά τα οποία η γυναίκα παρουσιάζει άστατο κύκλο ονομάζονται κλιμακτήριος.

Κατά τα πρώτα στάδια της εμμηνόπαυσης η γυναίκα παρουσιάζει κάποια συμπτώματα . Χαρακτηριστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:

  1. Εξάψεις
  2. Μειωμένη οστική μάζα
  3. Κολπική ξηρότητα
  4. Κεφαλαλγίες
  5. Διαταραχές ύπνου
  6. Αύξηση σωματικού βάρους

Η αύξηση σωματικού βάρους είναι ένα από τα βασικά προβλήματα καθώς επηρεάζει το 90% των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Η αύξηση του σωματικού βάρους παρατηρείται κυρίως λόγω των αλλαγών που προκύπτουν στο ορμονικό προφίλ αλλά και λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη. Μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση έχει μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί η απώλεια βάρους κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης;

Αν και σίγουρα μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση θα αποβάλει δυσκολότερα το περιττό βάρος από μια γυναίκα η οποία έχει ακόμη ένα ρυθμισμένο κύκλο περιόδου , θα καταφέρει να χάσει τα κιλά που επιθυμεί αν ακολουθήσει κάποιες οδηγίες:

  1. Μείωση των θερμίδων που καταναλώνονται ημερησίως: Σε καμία περίπτωση ένα θετικό ισοζύγιο θερμίδων δεν θα βοηθούσε στην απώλεια βάρους. Μειώνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνονται καθημερινά θα παρατηρηθεί μια μικρή απώλεια. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο μέγεθος της μείωσης των θερμίδων καθώς πρέπει να αποφευχθεί η περίπτωση της υποθρεψίας.
  2. Κατανάλωση τροφίμων όλων των ομάδων: Είναι βασικό να μην εστιάσουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Ένα διαιτολόγιο το οποίο θα περιέχει τρόφιμα ολικής άλεσης , πρωτεΐνες, καλά λιπαρά αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών θα βοηθήσουν ώστε και να καλυφθούν οι ανάγκες της γυναίκας αλλά και να καταφέρει να μειωθεί το σωματικό βάρος. Επιπλέον στη διατροφή σημαντική είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση.
  3. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας: Η άσκηση θα βοηθήσει στη μείωση του λίπους του σώματος και στην εκ νέου εναπόθεση του. Μια μέτριας έντασης αερόβια αλλά και αναερόβια άσκηση η οποία θα πραγματοποιείται 3-4 φορές την εβδομάδα έχει ευεργετικά αποτελέσματα

 

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε κατά την εμμηνόπαυση;

Κατά την εμμηνόπαυση η κύρια τροφή που πρέπει να αποφεύγεται είναι η ζάχαρη και όλα τα τρόφιμα στα οποία περιέχεται. Επιπλέον τροφές με μεγάλη ποσότητα νατρίου αλλά και έτοιμο φαγητό και σάλτσες πρέπει επίσης να μην καταναλώνονται. Τέλος τα τηγανιτά  είναι καλό να αποφεύγονται.

Καταλήγουμε λοιπόν πως η γυναίκα στην εμμηνόπαυση παρόλο που θα παρατηρήσει πολλές αλλαγές στο σώμα της μπορεί να καταφέρει να φτάσει στο στόχο που εκείνη επιθυμεί ,απλά με λίγη περισσότερη προσπάθεια , υπομονή αλλά και ρεαλιστικούς στόχους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *