Οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων. Λειτουργικά τρόφιμα ορίζονται τα τρόφιμα εκείνα των οποίων η κατανάλωση προλαμβάνει την εμφάνιση διάφορων νόσων όπως είναι ο καρκίνος , τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και η οστεοπόρωση. Επιπλέον βάση ερευνών άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς τείνουν να έχουν μικρότερο ΔΜΣ από άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των ξηρών καρπών είναι η συμβολή τους στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.
Δεν έχουν όμως όλοι οι ξηροί καρποί την ίδια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά αλλά ούτε και σε θερμίδες. Παρακάτω παρατίθεται η περιεκτικότητα ξηρών καρπών σε πρωτεΐνες αλλά και σε σίδηρο.
Ξηροί καρποί | ΠΟΣΟΤΗΤΑ | ΓΡΑΜΜ .ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ |
Αμύγδαλα | ¼ φλιτζ | 7,3 |
Φουντούκια | ¼ φλιτζ | 4,5 |
Κάσιους | ¼ φλιτζ | 5,4 |
Καρύδια | ¼ φλιτζ | 4,4 |
Κολοκυθόσπορος | ¼ φλιτζ | 3 |
Σουσάμι | ¼ φλιτζ | 4,4 |
ταχίνι | 2 κ.σ | 5,1 |
Ξηροί καρποί | ΠΟΣΟΤΗΤΑ | ΣΙΔΗΡΟΣ mg |
Αμύγδαλα | ¼ φλιτζ | 1,3 |
Ηλιόσπορος | ¼ φλιτζ | 1,5 |
Κάσιους | ¼ φλιτζ | 2,1 |
Κολοκυθόσπορος | ¼ φλιτζ | 2,4 |
Σουσάμι | 1 κ.σ | 1,3 |
ταχίνι | 1 κ.σ | 1,4 |
Οι ξηροί καρποί για να έχουν ευνοϊκά αποτελέσματα καλό είναι να καταναλώνονται ωμοί και ανάλατοι και να μην ξεπερνιέται η συνιστώμενη ποσότητα εβδομαδιαία (5 μερίδες την εβδομάδα, 1 μερίδα=1 χούφτα)
Ξηροί καρποί και υγεία των οστών:
Όσον αφορά την υγεία των οστών ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα είναι μια πολλή καλή επιλογή. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου , πολυακόρεστων λιπαρών οξέων , φυτικών ινών αλλά και βιταμίνης Ε που έχει τόσο αντιφλεγμονώδη όσο και αντιοξειδωτική δράση. Τα αμύγδαλα λοιπόν είναι ένα ιδανικό σνάκ που παρέχει οφέλη στα οστά.
Ξηροί καρποί και υγεία του εγκεφάλου:
Ιδανικοί ξηροί καρποί με αρκετά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου θα λέγαμε πως είναι τα φιστίκια. Τα φιστίκια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φολικό οξύ , το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου , προστατεύουν τον εγκέφαλο από εκφυλιστικές νόσους. Επιπλέον προστατευτική δράση τείνουν να έχουν και η βιταμίνη Ε ,η οποία υπάρχει στα φιστίκια, αλλά και τα ω3 λιπαρά οξέα.
Ξηροί καρποί και υγεία της καρδιάς:
Είναι αποδεδειγμένο πως η υγεία της καρδιάς σχετίζεται με την πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων. Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή ω3 λιπαρών οξέων. Μια χούφτα λοιπόν καρύδια σίγουρα είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τα άτομα τα οποία έχουν χοληστερίνη στην κατανάλωση συγκεκριμένων ξηρών καρπών. Ένα τέτοιο παράδειγμα ξηρών καρπών είναι τα κάσιους αλλά και τα macadamia. Τα κάσιους και τα macadamia τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά τα οποία πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.
Extra information: άτομα τα οποία είναι χορτοφάγοι θα ήταν πολύ καλό να εντάξουν στη διατροφή τους 1 μερίδα ξηρών καρπών ημερησίως. Προσοχή φυσικά θα πρέπει να δοθεί στο αλάτι. Οι ξηροί καρποί θα πρέπει να είναι τόσο ωμοί όσο και ανάλατοι.
~Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ